Magyar siker Brüsszelben2009. március 2.

Magyar siker Brüsszelben: maradhat a génmódosított kukorica tilalma!

forrás:http://www.mtvsz.hu

Brüsszel-Budapest, 2009. március 2.: Nagyszerű magyar siker született Brüsszelben, ahol a környezetvédelmi miniszterek tanácsülésén a tagállamok ismét elutasították a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazó javaslatot.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace és az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület értesülései szerint az EU tagállamok többsége a mai ülésen leszavazta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazta. Csupán néhány kivétellel a legtöbb tagország támogatta a magyar moratórium fennmaradását. A döntés következtében a magyar tilalom továbbra is érvényben marad.

A mai döntés egy nagyszerű nemzeti összefogás eredménye: a köztársági elnök, a kormány, a kormánypártok, az ellenzék, parlamenten kívüli pártok, gazdaszervezetek, és környezetvédő szervezetek egyaránt felléptek azért, hogy az EU tagállamok Magyarországot támogassák. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki hozzásegítette hazánkat ehhez a sikerhez. Fontos győzelem ez a magyar mezőgazdaság, természeti környezetünk és az európai demokrácia számára. – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az Európai Bizottság újabb pofont kapott a tagállamoktól. Két évvel ezelőtt a tagállamok egyszer már kiálltak a génmódosított kukorica magyarországi termesztési tilalma mellett, és a többi országokét is figyelembe véve ez már az ötödik alkalom, hogy minősített többséggel elvetik a Bizottság javaslatát. Hányszor kell még nemet mondanunk, hogy a Brüsszel végre tudomásul vegye, hogy Európa nem kér a génmódosított növényekből? - tette fel a kérdést Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

A rovarölő mérget termelő kukorica tilalmának fennmaradása jó hír a hazai fogyasztók és a gazdaság számára is. Az európai fogyasztók túlnyomó többsége ugyanis elutasítja a génmódosított élelmiszereket, ezért csak akkor van esélyünk eladni a magyar mezőgazdasági termékeket az érzékeny európai piacon, ha nem termesztünk génmódosított kukoricát - fűzte hozzá Móra Veronika, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Magyar és osztrák kutatók az elmúlt években készített hatásvizsgálatokban kimutatták az EU-ban termesztésre egyedül engedélyezett génmódosított fajtacsoport, a MON810-es kukorica környezetre és egészségre gyakorolt káros hatását.

Fidusz (FIDRICH Robert)
MTVSZ/FoE Hungary
http://www.mtvsz.hu